Knooppunten, wie heeft dat bedacht?

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 22:00

De wandel (en fiets) knooppunten zijn razend populair. Verdwaalde je vroeger nog wel eens terwijl je al kaart lezend de verkeerde afslag nam, met de knooppunten is dat verleden tijd. Je stippelt een route uit en volgt gewoon de nummers.   

  

Maar hoe komen we eigenlijk aan die knooppunten?  

  

Dat hebben we te danken aan de Limburger Hugo Bollen (75). Als zoon van een Zepperse fruitkweker, was hij als mijningenieur van 1971-1986 verantwoordelijk voor de ondergrondse installatie van de steenkolenmijn in Eisden. De kolentreintjes in de mijnen functioneerden volgens een dergelijk model van genummerde bordjes voor de ondergrondse gangen om de weg niet kwijt te raken en ongelukken te voorkomen.  

Foto: Wikipedia fotograaf onbekend

 

Bollen, die zich bijzonder interesseerde voor de natuur, besloot dat dit systeem ook prima zou kunnen werken voor fietsroutes. Eigenlijk was het een beetje de schuld van zijn vrouw die het beu was bij elke hoek af te stappen zodat de kaart bestudeerd kon worden😊 

Hij wist beleidsmensen te overtuigen en mocht in 1990 een eerste fietsroutenetwerk uittekenen voor het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De mijnen waren gesloten en de bedoeling was om met dit netwerk de streek nieuw leven in te blazen. Aan de hand van stafkaarten tekende hij het netwerk, waarna hij op de fiets sprong om de routes te proberen. 

  

Een eerste netwerk van 350 km werd uitgezet. Met gewezen mijnwerkers plaatste hij de eerste borden. Het (fietsroute) bordje nr. 1 staat in Ellikom. In 1995 werd het netwerk geopend en het was direct een groot succes. Nederlands volgde het voorbeeld in 1999.  

  

Rijk is  Bollen er niet van geworden. Het systeem van knooppunten was wel beschermd als een soort gedeponeerd merk. Maar persoonlijk heeft het hem vooral zelf geld en veel vrije tijd gekost. Hij heeft dit echter met heel erg veel plezier gedaan, aldus Bollen in het Truiens Nieuws. Voor hem was de voldoening de mensen in de benen te krijgen, voldoende. 

  

De stap naar een wandelknooppunten netwerk was daarna snel gezet. 

  

Inmiddels kun je in vrijwel elke provincie een uitgebreid wandelnetwerk vinden. Via de app ‘wandelknooppunt.be’ kun je gemakkelijk zelf routes uitstippelen of je laten verrassen. De routes kun je downloaden en zo ook zonder internet in de buurt.  

  

Tijdens de lockdown werden in een weekend soms 30000 unieke bezoekers geteld op deze wandelapp. De coronacrisis heeft ons allemaal massaal in de wandelschoenen gekregen.  

  

Heb je de app nog niet geïnstalleerd op je telefoon. Doe dat dan zeker en stippel eens een wandeling uit in je buurt.  

  

bron: Truiens Nieuws/Wikipedia/Wandelknooppunt.be   

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.